Κατοικία στη Γερμασόγεια I

Μια κατοικία στην οποία η επιλογή του ιδανικού προσανατολισμού, σε συνδυασμό με την κατάλληλη διαχείριση των ανοιγμάτων, του προσδίδει σημαντικά ενεργειακά οφέλη που είναι κρίσιμα για την οικονομία και τη λειτουργικότητα του κάθε χώρου. Οι βιοκλιματικές προσεγγίσεις δεν σταματάνε σε αυτό το σημείο, αφού αποτυπώνονται ακόμα και στη μορφολογία, η οποία έχει μεγάλη παθητική συνεισφορά.

Συγκεκριμένα, δύο επιφάνειες σχήματος «Γ», αλληλοεπικαλύπτονται με συστροφή γύρω από ένα κεντρικό άξονα, δημιουργώντας έτσι ηλιοπροστασία σε όλους σχεδόν τους χώρους, δίνοντας έτσι έμφαση στην βέλτιστη αξιοποίηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, αφού σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η περιστροφή του κτιρίου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται ακριβώς κάθετα στο νότο. Επιπλέον, αυτή η αρχιτεκτονική προσέγγιση ενθαρρύνει την καλύτερη διαχείριση του φυσικού φωτισμού και του αερισμού, ενισχύοντας έτσι τα φαινόμενα φυσικού ελκυσμού και τη μείωση των αναγκών για ενέργεια.

Η επιμελής σχεδίαση της κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό, τα ανοίγματα και τη μορφολογία, παρέχει μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη προσέγγιση προς την αειφορία και την ενεργειακή αποδοτικότητά της. Αυτό εκφράζεται και μέσα από τις υλικότητες, με την χρήση απλών και λιτών υλικών, θέλοντας να απλοποιήσουν την λύση και να δοθεί βαρύτητα στην κύρια μορφολογία, χωρίς διακοσμήσεις και υπερβολές. Έτσι, δημιουργείται ένα περιβάλλον που προωθεί την υγεία, την ευεξία και την οικολογική ευαισθησία, προσφέροντας ταυτόχρονα ανανεώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια για τις ανάγκες των κατοίκων.


© Βασιλειάδης - Αρχιτέκτονες. Σχεδιασμός - Κατασκευή antreas.me